Naar inhoud springen

Rusland plaatst Amerikaanse media onder scherp toezicht

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 december 2017 

Voice of America
Russia Today

Rusland plaatst Amerikaanse media onder scherp toezicht

Het Russische ministerie van Justitie plaatst verschillende Amerikaanse media in het land onder scherp toezicht. Het gaat om Voice of America en Radio Free Europe/Radio Liberty. De laatste is van origine eveneens een Amerikaanse zender en heeft ook nog zeven radiostations in de Krim, Kaukasus en Siberië die ook allen strenger worden gecontroleerd. Beide mediaorganisaties opereren niet alleen in het Russisch maar ook in veel andere talen. Enkele Wikinieuws-edities, waaronder de Russischtalige, putten geregeld uit Voice of America.

Deze Amerikaanse media worden beoordeeld als vertegenwoordigers van buitenlandse machten. Ze moeten zich laten registreren en voortaan aan het Russische publiek kenbaar maken dat ze door de Russische justitie als "buitenlandse agenten" worden gezien, ofwel als spionnen. Ook zullen ze de uitgaven en de inkomstenbronnen moeten verantwoorden. De zenders waren in de Koude Oorlog een boodschap tegen de communistische propaganda.

De Russische eisen worden gezien als tegenmaatregel, nadat in Amerika de nieuwszender RT (Russia Today) werd aangemerkt als "foreign agent". De VS nam deze maatregel omdat de Russische zender nepnieuws zou hebben verspreid tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Het Russische verscherpte toezicht is mogelijk dankzij een wet die president Poetin twee weken geleden ondertekende. Eerder verscherpte Moskou het toezicht op non-gouvernementele organisaties die gefinancierd worden vanuit het buitenland. Ook deze organisaties zijn op de lijst van buitenlandse agenten terechtgekomen.

Bronnen[bewerken]