Rusland door VS, Canada, VK en Nederland beschuldigd van cyberaanvallen

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

4 oktober 2018 

Zowel het Verenigd Koninkrijk alsook de Verenigde Staten, Nederland en Canada beschuldigen Rusland ervan achter een reeks wereldwijde cyberaanvallen te zitten.

Vanmorgen maakte de MIVD tijdens een persconferentie bekend dat ze op 13 april in Den Haag vier Russische officieren ervan hebben weerhouden een cyberaanval te plegen. De verijdelde aanval was gericht op de OPCW, die in Den Haag haar zetel heeft. De vier Russische officieren, die het land zijn uitgezet, zijn bij naam bekend. Ze werkten voor de GROe, de Russische militaire inlichtingendienst.

Ook de Britse regering beschuldigt de GROe van cyberaanvallen. Volgens de NCSC (en) gaat het om vier aanvallen, gericht tegen bedrijven in Rusland en Oekraïne, een Brits tv-netwerk en de Amerikaanse Democratic Party.

De Amerikaanse justitie ten slotte beschuldigt zeven Russische agenten van cyberaanvallen op het kernenergiebedrijf Westinghouse, de voetbalbond FIFA en het antidopingagentschap.

Een gepleegde cyberaanval op het World Anti-Doping Agency in Montreal zou eveneens het werk zijn van de Russische inlichtigendiensten.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?