Naar inhoud springen

Rusland, Iran en Turkije bereiken geen overeenstemming over Idlib

Uit Wikinieuws

7 september 2018 

De staatshoofden van Rusland, Iran en TurkijeErdoğan, Poetin en Khamenei − hebben vandaag in de Iraanse hoofdstad Teheran spoedberaad gevoerd over het lot van de Noord-Syrische provincie Idlib, waar een groot militair offensief aanstaande lijkt. De drie regeringsleiders hebben geen overeenstemming bereikt, waarmee het lot van Idlib bezegeld lijkt. Erdoğan, die vreest voor een grote toestroom van nieuwe vluchtelingen naar Turkije als het offensief inderdaad doorgaat, pleitte voor een staakt-het-vuren. Zijn Russische ambtgenoot Poetin wilde hier echter niets van weten. Turkije stuurde eerder deze week al versterkingstroepen naar de Turks-Syrische grens, om de te verwachten toestroom van vluchtelingen tegen te houden.

Idlib is het laatste deel van Syrië waar zich nog grote groepen strijders tegen het regime van president Assad ophouden. De afgelopen weken hebben Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen al diverse luchtaanvallen uitgevoerd in het gebied. Het offensief in Idlib, dat nu onafwendbaar lijkt te zijn geworden, zou in feite de slotfase betekenen in de Syrische burgeroorlog, die al sinds 2011 woedt.

Van veel kanten wordt gewaarschuwd voor een nieuwe grote humanitaire ramp. In Idlib zitten nu zo'n 2,5 miljoen mensen. Velen van hen zijn eerder gevlucht uit andere delen van Syrië, toen die door het regime van Assad werden heroverd. De strijders in Idlib lijken zeker niet van plan zich zomaar over te geven. Van Russische zijde wordt beweerd dat ze bezig zijn een aanval met chloorgas op touw te zetten. John Bolton, de Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur, verdenkt juist het Syrische regime ervan een aanval met chemische wapens voor te bereiden.

Bronnen[bewerken]