Ruimtevaarders Hague en Ovtsjinin alsnog op weg naar het ISS

Uit Wikinieuws

14 maart 2019 

Vijf maanden na de mislukte lancering van Sojoez MS-10 zijn vanavond de ruimtevaarders Nick Hague (VS) en Aleksej Ovtsjinin (RUS) vergezeld van Christina Koch (VS) alsnog naar het ISS gelanceerd met Sojoez MS-12. De lancering vond plaats vanaf Kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan om 20:14 Nederlandse tijd. Koch zal eind deze maand, samen met haar landgenote Anne McClain die sinds december in het ISS verblijft, deelnemen aan de eerste geheel vrouwelijke ruimtewandeling in de geschiedenis.

Op 11 oktober explodeerde de Sojoez-FG-draagraket van Sojoez MS-10 doordat een van de vier aanhaak-boosters, die de eerste trap vormen, zich in de (centrale) tweede trap boorde. Door een verbogen sensor-pin “wist de booster niet” dat die werd afgeworpen en bleef de booster-motor op volle kracht draaien. De gas-stuwer aan de bovenzijde van de booster werd daardoor ook niet geactiveerd waardoor de booster zich naar binnen richtte en in de brandstoftank van de tweede trap boorde in plaats van naar buiten toe weg te tuimelen.

Hague en Ovtsjinin overleefden de raketexplosie dankzij het perfect werkende ontsnappingsysteem van de Sojoez-capsule die 17 minuten later landde. In december werden ze beiden opnieuw geselecteerd voor een vlucht naar het ISS. Nadat de oorzaak werd gevonden en er drie onbemande succesvolle vluchten van Sojoez-raketten met een identiek ontkoppelingssysteem waren gelanceerd werden de bemande Sojoezvluchten hervat. Overigens zal de Sojoez-FG, die sinds 2002 voor bemande Sojoez-vluchten werd gebruikt, na deze vlucht nog tweemaal voor bemande vluchten worden gebruikt. Vanaf vlucht Sojoez MS-16 zal de Sojoez-2-1A als draagraket worden gebruikt. Sojoez MS-14 zal deze zomer als onbemande testvlucht met dit type raket worden gelanceerd. De Sojoez-2-1A wordt overigens al sinds 2004 voor lanceringen van satellieten gebruikt. Na de uitfasering van de Sojoez-U twee jaar geleden en de Sojoez- FG later dit jaar blijven er drie basis varianten van de Sojoez-raket over.

Afgelopen vijf maanden was het ISS als gevolg van de mislukte vlucht het grootste deel van de tijd onderbemand met drie ruimtevaarders. Na aankomst van Sojoez MS-12 zal de ISS bemanning weer uit zes personen bestaan.

Update 26 maart 2019 

De eerste vrouwelijke ruimtevaartwandeling gaat niet door. De maat van McClain op aarde was L en is nu in de ruimte nog slechts M. Van dit pak is er maar één in ISS van, dat Koch gaat dragen.[1]