Ruimterobot InSight landt op Mars

Uit Wikinieuws
Artistiek concept van InSight

29 november 2018 

InSight, de ruimterobot van NASA die op 5 mei werd gelanceerd, is gisteravond na een reis van bijna zeven maanden veilig geland op het oppervlak van de planeet Mars. De lander dook met een snelheid van ca. 20.000 km per uur de dampkring van Mars binnen en stond zes en een halve minuut later aan de grond. De snelheid werd in die tijd teruggebracht tot nul met behulp van stuwraketten, een parachute en schokbrekende poten. Het is de achtste keer dat een ruimtesonde vanaf de Aarde veilig op Mars landt.

Insight heeft inmiddels ook al de eerste foto's van Mars naar Aarde verzonden. Het duurde acht minuten voordat deze foto's de aarde bereikten.

In de komende twee jaar gaat InSight de bodem van Mars onderzoeken, onder meer met een seismometer die trillingen in de grond meet. Met de meetgegevens verkrijgen wetenschappers inzage naar de inwendige structuur van Mars. Zo wil men bijvoorbeeld ontdekken of Mars ook een vloeibare kern heeft, net als de Aarde. Ook wordt onderzocht of er onder het oppervlak van de Rode Planeet vloeibaar water aanwezig is, een belangrijke voorwaarde voor het bestaan van eventueel leven.

Bron[bewerken]