Naar inhoud springen

Rotterdamse notarissen aangehouden

Uit Wikinieuws

27 mei 2008 

Gerechtsgebouw

In Rotterdam zijn vandaag drie notarissen door het Openbaar Ministerie (OM) aangehouden in het kader van een onderzoek naar onregelmatigheden rond onroerend goed. De drie worden verdacht van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

In het in 2005 gestarte onderzoek naar verpauperde panden bleek dat veel van deze panden via constructies in het bezit waren van de broers Leo en Ali J., die verdacht worden van onder andere hypotheekfraude, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie. Bij deze zaak kwamen ook de notarissen in beeld als verdachte, en bij doorzoeking van hun kantoren werd een deel van hun administratie door de rechter-commissaris in beslag genomen. Het OM kreeg toen echter nog geen inzage, omdat voor notarissen een geheimhoudingsplicht en een verschoningsrecht geldt.

In oktober 2007 bepaalde de Hoge Raad dat het belang van strafrechtelijk onderzoek groter is dan het verschoningsrecht, waardoor het OM en de politie de in beslag genomen stukken voor het onderzoek mochten gebruiken. Naar aanleiding van dat onderzoek zijn de notarissen nu aangehouden. Het OM verwacht dat de zaken voor het eind van het jaar voor de rechtbank worden gebracht.

Vorige week werd een van de betreffende notarissen al voor twee weken geschorst door de Kamer van Toezicht over de notarissen in Rotterdam, vanwege het meewerken aan transacties die deel lijken uit te maken van een hypotheekfraude.

Bronnen[bewerken]