Naar inhoud springen

Rotterdammer veroordeeld wegens voorbereiden terroristische aanslag

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 november 2017 

Rotterdammer veroordeeld wegens voorbereiden terroristische aanslag

In Rotterdam is de 31-jarige Jaouad A. veroordeeld tot vier jaar cel wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel tegen hem geëist.

Jaouad A. hangt naar alle waarschijnlijkheid het gedachtegoed van Islamitische Staat aan. Hij zou in 2015 zijn geradicaliseerd. A. werd in december 2016 gearresteerd, daarvoor was hij al enige tijd in beeld bij de AIVD. De rechtstreekse aanleiding om hem te arresteren was een gesprek met twee anderen waarin hij het had over de mogelijke doelwitten van een nog uit te voeren aanslag. A. kreeg de suggestie om het Turkse consulaat tot doelwit te maken, waarop hij antwoordde "Ik kies dan toch voor die Hollanders", omdat hij veel Turken als geloofsgenoten zag. In zijn woning in de Van Speykstraat trof de politie een AK-47 Kalajsnikov aan met twee volle magazijnen, een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk dat vermoedelijk was bedoeld om zware explosieven van te maken, en een grote foto van een door IS gebruikte vlag. Op de harde schijf van A.'s computer werden veel filmpjes van IS gevonden, en een handleiding om van vuurwerkkruit bommen te maken. Ook bleek hij radicale websites te hebben bezocht.

Jaouad A. ontkent zelf dat hij een aanslag wilde plegen. Hij zegt dat hij de filmpjes van IS slechts uit interesse bekeek, en dat hij het vuurwerk wilde doorverkopen. Het wapen zou door iemand anders in zijn kelder zijn neergelegd.

Bronnen[bewerken]