Naar inhoud springen

Rotterdam gaat hindernissen plaatsen om aanslagen met voertuigen te voorkomen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

30 augustus 2017 

Rotterdam gaat hindernissen plaatsen om aanslagen met voertuigen te voorkomen

Rotterdam gaat als eerste Nederlandse stad hindernissen in voetgangersgebieden neerzetten om mogelijke terroristische aanslagen met een voertuig, zoals die de laatste ca. 2 jaar in diverse landen elders in Europa hebben plaatsgevonden, te voorkomen. Op diverse 'kwetsbare' plekken in het centrum van de stad − waar geregeld grote hoeveelheden mensen bij elkaar zijn en die vaak ook van een zekere symbolische betekenis zijn − worden obstakels geplaatst. De hindernissen zullen er zo uitzien dat ze perfect in de omgeving passen. Het gaat bijvoorbeeld om bloembakken, extra fietsenrekken en paaltjes, maar ook verhoogde stoepranden waardoor het moeilijker wordt voor auto's om het trottoir op te rijden.

Maanden geleden werd al begonnen met het in kaart brengen van openbare locaties die beveiligd moeten worden. De aanslag in Barcelona met een bus van enkele weken geleden is dus niet speciaal aanleiding geweest voor de huidige maatregelen.

Belangrijke locaties die op deze manier beveiligd gaan worden zijn de Witte de Withstraat, de Meent en de Coolsingel die de komende jaren zal worden heringericht. Burgemeester Aboutaleb zegt dat de maatregelen passen bij het huidige dreigingsniveau, en benadrukt dat er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor een op handen zijnde aanslag.

Bij grote evenementen in de stad worden de laatste jaren nu al tijdelijke obstakels (zoals vrachtwagens en betonblokken) geplaatst als extra bescherming tegen mogelijke terreur.

In andere grote steden zoals Amsterdam en Den Haag gebeurt al min of meer hetzelfde, bijvoorbeeld met betonblokken. Amsterdam kondigde vorige week reeds aan soortgelijke maatregelen te zullen treffen.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]