Naar inhoud springen

Rotterdam: onderzoek gaat door na dubbele schietpartij

Uit Wikinieuws

29 september 2023 

het Erasmus MC

Het onderzoek na de dubbele schietpartij van donderdagmiddag aan het Heiman Dullaertplein en in het Erasmus MC in Rotterdam, waarbij in totaal drie doden vielen, gaat nog volop door. Inmiddels wordt er steeds meer bekend over de dader.

Het gaat om de 32-jarige Fouad L., hij zit voorlopig in volledige beperking en mag alleen met zijn advocaat contact hebben. Hij was bezig af te studeren aan de Erasmus Universiteit en stond op het punt stond om zijn artsenbul in ontvangst te nemen. Hij zou daarvoor al aan alle eisen hebben voldaan. Maar het Openbaar Ministerie stuurde begin dit jaar aan het Erasmus MC een mail waarin werd gewezen op het psychotische verleden van L., evenals op zijn alcoholverslaving en depressies. L. maakte zich daarnaast opvallend vaak schuldig aan dierenmishandeling. In december 2021 werd hij door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur wegens het zwaar mishandelen van een konijn, dat hierdoor moest worden afgemaakt. Ook vertoonde hij andere vormen van sterk afwijkend gedrag en bekeek hij op zijn telefoon soms gewelddadige filmpjes. De mail van het OM besloot met: "Ik ga ervan uit dat dit bijdraagt aan uw beslissing of betrokkene in aanmerking komt voor het basisartsdiploma". Daarop zou de examencommissie van het Erasmus MC hebben besloten dat L. eerst een psychologisch onderzoek moest doorlopen alvorens hij zijn diploma zou krijgen, aldus de bestuursvoorzitter tegenover NOS.

Op de bekende forumsite 4chan plaatste L. anoniem rechts-extremistische en racistische berichten. Ook zou uit de berichten blijken dat hij leed aan het syndroom van Asperger en bovendien een incel was.

Afronding van technisch onderzoek door de politie op het Heiman Dullaertplein onder toeziend oog van twee cameraploegen op vrijdag 29.09.2023 om 11.35u. Net boven de groepje politie boven het hek is de uitgebrande woning van de dader zichtbaar. Ernaast aan de andere zijde van de boom vond het fatale schietincident plaats.

De dodelijke slachtoffers zijn een 39-jarige vrouw die net als L. aan het Heiman Dullaertplein woonde. Zij werd in haar eigen woning door hem doodgeschoten. De 14-jarige dochter van de vrouw raakte zwaargewond en overleed later op donderdag in het ziekenhuis eveneens aan haar verwondingen. Vervolgens begaf L. zich naar het medisch centrum, waar hij de 43-jarige Jurgen Damen – docent en tevens hoofd van de sectie studenteonderwijs – doodschoot. Op beide plekken waar L. had toegeslagen stichtte hij brand.

De doodgeschoten Damen is vrijdag herdacht in het gezondheidscentrum van Katendrecht, waar hij werkte als huisarts naast zijn baan als docent aan het Erasmus MC. Minister Hugo de Jonge was ook bij de herdenking aanwezig; Damen was zijn persoonlijke huisarts.

Onduidelijk is nog wat de precieze relatie is tussen L. en zijn slachtoffers. Wel zou de doodgeschoten buurvrouw van L. degene zijn geweest die eerder aangifte tegen hem had gedaan vanwege dierenmishandeling.

Bronnen[bewerken]