Rotterdam: grote verwoesting na explosie in Zuidwijk

Uit Wikinieuws

30 januari 2024 

In een woningencomplex aan de Schammenkamp in het Rotterdamse stadsdeel Zuidwijk is dinsdagavond omstreeks 20:25 een zware explosie geweest, waarna een grote brand uitbrak. De schade is zeer groot; zeker 44 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. Het complex is deels ingestort. De straat ligt geheel vol met glas en out en een autowrak. De explosie was zo luid dat deze kilometers verderop was te horen.

Het lukte pas dinsdagochtend om 9:30 om de brand onder controle te krijgen. Het bestrijden van de brand werd bemoeilijkt omdat het om een gasbrand ging, waarvoor eerst de gasleidingen moesten worden opgegraven en afgesloten. Dat werd op zijn beurt weer lastig vanwege het vele bluswater.

Voor zover nu bekend zijn er zeker twee gewonden. Drie personen die zich vermoedelijk op het moment van de explosie in het complex bevonden worden nog altijd vermist. Er is sinds de explosie niets meer van hen vernomen en er wordt serieus rekening mee gehouden dat ze niet meer in leven zijn. Er zijn enkele speurhonden in het ontplofte gebouw geweest. Het gebouw is echter zo instabiel dat het waarschijnlijk nog dagen duurt voordat de politie het kan betreden; de betonnen kolommen boven de garageboxen zijn zwaar aangetast door de explosie en staan erg scheef, waardoor ze het mogelijk elk moment kunnen begeven. Een zoektocht met drones naar de vermisten heeft evenmin iets opgeleverd.

De oorzaak van de explosie is nog steeds onbekend. Inmiddels is begonnen met forensisch onderzoek.

Bronnen[bewerken]