Naar inhoud springen

Romney wint Republikeinse, Clinton Democratische voorverkiezing in Michigan

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 januari 2008 

Romney wint Republikeinse, Clinton Democratische voorverkiezing in Michigan

In de staat Michigan werden vandaag voorverkiezingen gehouden. Dit keer won Mitt Romney bij de Republikeinen, wat de race naar het presidentskandidaatsschap in die partij weer helemaal openlegt. Na eerdere overwinningen van John McCain en Mike Huckabee was het nu de rijke zakenman die de zege naar zich toetrok. Zijn concurrenten feliciteerden hem met de overwinning, maar hadden hun bedenkingen bij de miljoenen uit zijn persoonlijk fortuin die hij in de campagne had geïnvesteerd. Zij vinden dat presidentsverkiezingen niets te maken moeten hebben met het persoonlijke bezit van een kandidaat.

Bij de Democraten won Hillary Clinton. In de partij was echter reeds een conflict gerezen omtrent Michigan, waardoor Obama en Edwards zich hadden teruggetrokken. De overwinning levert dus geen extra kiesmannen op.

Na een eerdere overwinning in de kleine staat Wyoming is Romney nu dus weer helemaal terug en leidt hij zelfs bij de Republikeinen wat het aantal gekozen afgevaardigden betreft. Veel tijd om te vieren heeft hij niet, want South Carolina, Nevada en Florida wenken reeds. Daarna is het uitkijken naar Super Tuesday op 5 februari, met voorverkiezingen in meer dan twintig staten.

Interessant is ook het nieuws dat enkele dagen geleden de kranten haalde: John Kerry, de Democratische kandidaat van 2004, steunt Barack Obama in zijn campagne voor de Democratische nominatie. Dit is zeker geen verrassing, gezien Kerry's belabberde relatie met de Clintons, maar het is voor Obama meer dan zomaar een opsteker. Hij zegt nu uit te kijken naar South Carolina op 26 januari, waar moet blijken hoeveel steun hij van de zwarte kiezers zal krijgen. Intussen geeft Democraat Bill Richardson wegens tegenvallende resultaten zijn ambities voor het Witte Huis op.

Bronnen[bewerken]