Roman Protasevitsj veroordeeld tot acht jaar cel

Uit Wikinieuws
Demonstraties in Warschau na de arrestatie van Protasevitsj

3 mei 2023 

De 27-jarige Belarussische activist Roman Protasevitsj, die twee jaar geleden gedwongen werd om uit een vliegtuig te stappen tijdens een tussenstop in Minsk waarna hij werd gearresteerd, is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf.

Protasevitsj runde een Telegram-kanaal waarmee de massale protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko zouden zijn aangemoedigd. Loekasjenko is al ruim 27 jaar aan de macht in Wit-Rusland. Na zijn laatste herverkiezing in 2020, die door velen als ongeldig wordt gezien, braken er in het land massale demonstraties uit.

Protasevitsj werd in mei 2021 samen met zijn vriendin Sofia Sapega gearresteerd. Ze waren op dat moment in een toestel van Ryanair onderweg naar Litouwen vanuit Griekenland, toen het vliegtuig werd omgeleid naar de Wit-Russische hoofdstad. Nadat het toestel was geland, werd het stel beschuldigd van het organiseren van de anti-Loekasjenko-protesten.

Protasevitsj kreeg na zijn arrestatie in eerste instantie huisarrest na enkele weken te hebben vastgezeten. Het proces tegen hem vond plaats achter gesloten deuren en er zijn geen details vrijgegeven over de aanklacht of de bewijslast tegen hem. Ook zijn vriendin is berecht, zij is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend ca. 46.600 euro.

Mensenrechtenorganisaties hebben de veroordeling verworpen als zijnde politiek gemotiveerd en als een schending van de mensenrechten. De internationale gemeenschap heeft ook kritiek geuit op de acties van Wit-Rusland en heeft sancties opgelegd aan het land vanwege het laten landen van het vliegtuig.

Bronnen[bewerken]