Rocket Lab-lancering mislukt

Uit Wikinieuws

5 juli 2020 

Lancering van een Electron eerder dit jaar

De dertiende lancering van Rocket Lab’s lichte Electron-raket is gisteravond mislukt.

Bijna zes minuten na de lancering, die om 23:19 CET vanaf Rocket Lab Launch Complex 1 in Nieuw-Zeeland plaats had, viel het beeld van de boordcamera van de raket weg en was aan de telemetrie te zien dat de tweede trap niet meer versnelde en hoogte begon te verliezen. Dit gebeurde op het moment dat de raket, die elektrische brandstofpompen gebruikt, zijn eerste paar (opgebruikte) accu’s had moeten afwerpen en op zijn tweede paar accu’s had moeten overschakelen.

Tien minuten na het beëindigen van de livestream bevestigde Rocket Lab op Twitter dat de lancering was mislukt en de zeven observatiesatellieten van hun klanten tot hun spijt verloren waren gegaan. Rocket Labs directeur Peter Beck gaf aan dat Rocket Lab er alles aan zal doen om de oorzaak te achterhalen en op te lossen, ervan te leren en hopelijk snel weer te kunnen lanceren.

Achtergrond[bewerken]

Het Amerikaans-Nieuw-Zeelandse lanceerbedrijf had na een eerste, deels mislukte testvlucht in mei 2017 elf succesvolle lanceringen met hun zeventien meter lange Electron uitgevoerd en is de marktleider in het lanceren van zeer lichte satellieten.

Bronnen[bewerken]

  • Replay van Livestream van de lancering, "Rocket Lab -Pics Or It Didn’t Happen", video op YouTube, 4 juli 2020
  • Tweet van Rocket Lab, 04 juli 2020
  • Tweet van Peter Beck, 4 juli 2020
  • Tweet van Rocket Lab, 5 juli 2020