Naar inhoud springen

Rock-'n-roll-pionier Fats Domino overleden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 oktober 2017 

Rock-'n-roll-pionier Fats Domino overleden

Fats Domino, een van de grootste pioniers uit de rock-'n-rollmuziek, is gisteren overleden. Hij werd bekend om zijn vlotte, flamboyante pianospel. Hij inspireerde ska-muzikanten tot en met grootheden als Elvis Presley. Alleen Elvis verkocht in de jaren vijftig meer platen dan Fats Domino.

Domino was ook van inspiratie voor John Lennon en Paul McCartney. Zelfs zouden The Beatles niet zonder hem hebben bestaan, zo zou Lennon naar verluidt eens hebben gezegd. Het muziekblad Rolling Stone zette hem enkele jaren geleden op nummer 25 van de lijst van grootste artiesten aller tijden, voor Prince, Johnny Cash, Nirvana en Pink Floyd.

Antoine Dominique (Fats) Domino junior werd geboren in een muzikaal gezin met veel kinderen. Hij gaf zijn eerste optreden toen hij tien jaar oud was. Op zijn veertiende verliet hij school en sindsdien was hij op de podia van de kroegen van New Orleans te vinden. Vanwege de rassenscheiding was dat niet altijd even gemakkelijk. Hij en zijn bandleden moesten – officieel tot 1964 – geregeld op vele kilometers afstand van hun optreden een hotel boeken, omdat ze alleen in 'zwarte hotels' mochten slapen.

Hij was nog een tiener toen hij in 1946 in de band van Billy Diamond werd opgenomen. Van hem kreeg hij ook zijn bijnaam Fats – ook toen was hij met meer dan honderd kilo en een lengte van circa 1,65 meter al zwaar. Een aantal jaren later ging hij solo verder. Hij brak uiteindelijk in 1955 door.

Zijn eerste hit in de Top 10 werd Ain't that a shame (1955). Andere grote hits waren zijn evergreen Blueberry hill (1956), Blue monday (1956), I'm Walkin' (1957), My girl Josephine (1960), Walkin' to New Orleans (1960), Jambalaya (On the bayou) (1962), There goes my heart again (1963), When I'm walking (1963) en nog een groot aantal meer. 37 singles bereikten de Amerikaanse Top 40. Toen de Britse invasie van popmuziek in de jaren zestig Amerika bereikte, liep zijn populariteit sterk terug. Hij raakte echter niet in de vergetelheid en bleef tot na de eeuwwisseling optreden.

Rock-'n-roll-legende Fats Domino werd 89 jaar oud. Hij overleed in het bijzijn van familie, in zijn geliefde stad waar hij geboren werd en de laatste decennia van zijn leven woonde: New Orleans.

Bronnen

[bewerken]