Naar inhoud springen

Rellen en dode in Guyana na vermoeden verkiezingsfraude

Uit Wikinieuws
President Granger

8 maart 2020 

In Guyana, het buurland van Suriname, zijn onlusten uitgebroken waarbij een vrouw van 19 jaar het leven liet nadat ze geraakt werd door een politiekogel. De stemming in het land bereikte een kookpunt toen de Gyanese Verkiezingscommissie (GECOM) (en) de uitslagen van de verkiezingen (en) bekendmaakte.

Uit de voorlopige telling gaat de verkiezingswinst naar de coalitie van APNU (en) en AFC (en) van president David Granger en heeft de PPP (en) het nakijken. Zowel de oppositie als internationale waarnemers beschuldigen de regering van verkiezingsfraude. Frankrijk – dat aan de andere kant met Suriname grenst – en de Verenigde Staten hebben hun diepe bezorgdheid uitgesproken en eisen een geverifieerde telling van de stemmen in het omstreden Kiesdistrict 4.

Guyana is een etnisch verdeeld land. De APNU/AFC wordt gesteund wordt door de zwarte Guyanese bevolking die afstamt van Afrikaanse slaven. De PPP wordt gesteund door Indo-Guyanezen die na de afschaffing van de slavernij vanuit India en Pakistan naar dit gebied kwamen om het werk op de suikerrietplantages over te nemen. Tot woede van de aanhang van de PPP werden de suikermolens in de regio Berbice gesloten tijdens de regering van Granger. In Guyana werd vijf jaar geleden olie ontdekt, waaruit dit jaar voor het eerst inkomsten wordt gehaald. Terwijl de olieopbrengsten het land uit de slechte economische situatie kan halen, blijkt het een lont in het kruitvat te zijn, omdat de verdeling van olie-inkomsten wordt bepaald door wie er regeert.

In Suriname werd jarenlang jaloers gekeken naar de olievondst voor de kust van buurland Guyana. Begin van dit jaar veranderde dit in een jubelstemming toen ook olie werd gevonden voor de Surinaamse kust. Het zal nog vijf tot zeven jaar duren voordat de velden inkomsten opleveren. Het calvinistische Noorwegen wordt vaak als voorbeeld genomen hoe zeer een land kan profiteren van de opbrengsten van olie en gas. Of Guyana die nuchterheid aankan, wordt sinds een paar dagen op de proef gesteld. Het buurland ernaast, Venezuela, toont aan dat de aanwezigheid van olie een land ook straatarm kan maken.

Bronnen[bewerken]