Rellen en avondklok na presidentsverkiezingen in Honduras

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 december 2017 

Rellen en avondklok na presidentsverkiezingen in Honduras

Nadat in Honduras 90% van de stemmen was geteld van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag, riepen zowel zittend president Juan Orlando Hernández als zijn rivaal Salvador Nasralla (en) de overwinning uit.

De onduidelijkheid over de einduitslag en de argwaan of de telling wel eerlijk verloopt was de aanleiding voor een demonstratie in de hoofdstad Tegucigalpa. Nasralla, in Honduras vooral bekend als televisiepresentator, riep zijn aanhangers daar speciaal toe op. De demonstratie liep donderdag uit op rellen en vrijdagavond opnieuw. Deze werden door de politie beantwoord met waterkanonnen. Twee agenten en twee demonstranten raakten gewond en het gebouw van de kiescommissie moest ontruimd worden toen hier per ongeluk traangas naar binnen drong.

Om de demonstranten in bedwang te houden werd gisteravond een avondklok ingesteld. Deze zal tien dagen lang duren en geldt van 6 uur 's avonds tot 6 uur 's morgens.

Vanuit het buitenland is met bezorgdheid gereageerd omdat de rellen de legitimiteit van de uiteindelijke winnaar kan ondermijnen. De Organisatie van Amerikaanse Staten is van mening dat het verkiezingsproces door mensen van buiten moet worden onderzocht.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?