Naar inhoud springen

Reisverslag: Opnieuw veel interesse voor heidelandschappen

Uit Wikinieuws

17 augustus 2017 

Reisverslag: Opnieuw veel interesse voor heidelandschappen

Met het aanbreken van de tweede helft van augustus is er opnieuw veel interesse voor de heide die nu in bloei komt. Mensen genieten van de paarse kleuren en van de rust op de grote heideplekken. Er worden veel wandeltochten en toertochten per fiets en auto georganiseerd. Ook zijn er speciale toertochten voor gehandicapten.

Toeren door de heide is mooi, maar niet overal toegestaan. Op de Posbank bij Rheden wordt hierop zelfs streng gehandhaafd. Alleen al deze week werd het inrijverbod door veertig auto's genegeerd. Het strenge toezicht is volgens Natuurmonumenten nodig om de dieren rust te gunnen en ze niet te hinderen naar de graasvelden te gaan.

Het is vooral de struikheide (Calluna vulgaris) die in deze tijd bloeit. Kraaiheide (Empetrum nigrum), een soort hei die vooral in het bos te vinden is, bloeit al in februari, en (gewone) dopheide (Erica tetralix), een soort van vochtige heidegebieden, bloeit al in juni. Lavendelheide (Andromeda polifolia), een vrij zeldzame soort, bloeit daar tussenin, van april tot juni.

De bloeiende heide heeft vanouds al een grote aantrekkingskracht op fotografen. Maar ook op lieddichters die hun smart en liefde vermengden met het heidelandschap. Bekende voorbeelden zijn Op de grote stille heide en Oh Heideroosje.

NS-aankondiging op Utrecht Centraal

Van 18 tot en met 26 augustus wordt in Ede de Heideweek georganiseerd: een feestweek, waarin ongeveer 70 grote en kleine evenementen plaatsvinden.

Heidegebieden in Nederland

Tot de mooiste Nederlandse heidegebieden behoren:

Bronnen

[bewerken]