Naar inhoud springen

Reisverslag: De gevangenis van Veenhuizen

Uit Wikinieuws

28 mei 2006 

Veenhuizen, een dorp in Drenthe, staat vooral bekend om zijn gevangenissen, drie grote en enkele kleintjes. Een van die kleintjes is het Huis van Bewaring "De Wissel", onderdeel van de grotere halfopen inrichting Bankebosch. Peter Barton, verslaggever van het tijdschrift Ravage, verbleef 38 dagen in deze gevangenis en deed verslag van zijn verblijf.

Afgelopen week verschenen de laatste twee van zes delen van het verslag. De zes delen vormen in totaal één geheel, waarin het leven van een gevangene in deze inrichting wordt beschreven. Zowel het falen van het justitie-apparaat op sommige punten, als het reilen en zeilen van de gevangenen zelf worden omschreven.

Opvallend, en misschien zelfs wel typerend voor de auteur, is de humor die in de artikelen gebruikt worden. In een interview verklaarde hij "geïnspireerd te zijn door de typische gevangenishumor". "Zo klagen gevangenen en cipiers bijvoorbeeld steen en been over het feit dat alles op slot zit, terwijl natuurlijk iedereen weet waarom dat zo is. Ik heb het nog een beetje verder gedrukt, want als je daarover kunt klagen, valt er in zo'n inrichting nog veel meer te klagen."

Artikelserie[bewerken]

Hieronder staat de artikelserie van Barton over zijn verblijf in Veenhuizen: