Referendum over naamsverandering Macedonië ongeldig

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

1 oktober 2018 

Poster waarop wordt opgeroepen het referendum te boycotten

Bij het raadgevend referendum dat gisteren werd gehouden in de Republiek Macedonië, over de vraag of de naam van het land moet worden gewijzigd in Noord-Macedonië, heeft een grote meerderheid (± 90%) van degenen die kwamen opdagen gestemd voor de nieuwe naam. De opkomst bleef echter steken rond de 35% (zo'n 623.000 stemmers), waarmee de uitslag niet als geldig kan worden beschouwd; daarvoor was een opkomst van minstens 50% vereist. Derhalve zien vooral de tegenstanders van de voorgestelde nieuwe naam de uitslag van het referendum − ondanks dat die op zich in hun nadeel is − als een overwinning. In Skopje ging zo'n 1000 mensen uit het kamp van de tegenstanders gisteravond uitbundig de straat op, om het resultaat van het referendum te vieren.

De mogelijke naamswijziging in Noord-Macedonië wordt door voorstanders hiervan als een stap in de richting van een mogelijk toetreden van het land Macedonië tot de Europese Unie en de NAVO gezien. Verder is het ook en vooral een handreiking aan de Griekse regering, die af wil van de gelijknamigheid met de regio Macedonië.

Er bestaan vermoedens dat vanuit Rusland is geprobeerd de opkomst bij de stemming negatief te beïnvloeden. Rusland zou in geopolitiek opzicht absoluut niet gebaat zijn bij de naamswijziging.

Gevreesd wordt dat er voor Macedonië een lange politieke crisis in het verschiet ligt.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?