Naar inhoud springen

Reeks gelijktijdige aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag, honderden doden

Uit Wikinieuws

23 april 2019 

Een van de getroffen kerken

Op allerlei plekken in Sri Lanka zijn zaterdagochtend acht waarschijnlijk gecoördineerde aanslagen gepleegd. Omstreeks 8:45 plaatselijke tijd waren er drie explosies in drie kerken in Negombo, Batticaloa en de hoofdstad Colombo, waar op dat moment net de paasmissen aan de gang waren. Vrijwel tegelijkertijd waren er drie explosies in drie hotels in Colombo, namelijk Shangri-La (en), Kingsbury (en) en Cinnamon Grand (en). De zevende explosie was even later in de buurt van een dierentuin in Dematagoda (en), een wijk van Colombo. De achtste explosie was in een wijk in Dehiwela, ook in de hoofdstad. Hierbij kwamen drie agenten om.

Inmiddels staat het dodental officieel op 321, nadat afgelopen nacht nog eens enkel tientallen mensen in het ziekenhuis zijn overleden. Ook zijn er meer dan 500 gewonden. De meeste doden zijn Sri Lankanen, maar onder de slachtoffers zijn ook enkele tientallen buitenlandse toeristen. Minister Stef Blok heeft inmiddels bevestigd dat er drie Nederlanders zijn omgekomen.

De Sri Lankaanse minister van Defensie, Ruwan Wijewardane, zei in een verklaring dat de "schuldigen zijn geïdentificeerd". Inmiddels zijn er zeker 40 arrestaties verricht in verband met de aanslagen. Premier Ranil Wickremesinghe heeft in een persverklaring gezegd dat de arrestanten allemaal uit Sri Lanka zelf komen. Een eerder bericht dat er ook een Syriër onder de arrestanten zou zijn, is weer ingetrokken. Wel zegt de premier dat er Syriëgangers onder de arrestanten zijn.

Als voorlopige maatregel werd op Sri Lanka gisteren per direct een avondklok ingesteld. Ook zijn de sociale media en berichtendiensten als Whatsapp geblokkeerd. Sinds middernacht is in het hele land voor het eerst sinds het eind van de Sri Lankaanse Burgeroorlog de noodtoestand van kracht.

Volgens de Sri Lankaanse regering zit de plaatselijke jihadistische groepering National Thowheeth Jama'ath (en) achter de aanslagen. Terrorisme-experts vermoeden dat deze organisatie een aanslagenreeks van deze omvang niet alleen heeft voorbereid, maar hulp heeft gekregen van een grotere internationale organisatie. Dit zou bijvoorbeeld Islamitische Staat of Al Qaeda kunnen zijn. IS heeft inmiddels via zijn persbureau Amaq de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist, maar er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat IS er inderdaad actief aandeel in heeft gehad.

Update 25 april 2019 

De Sri Lankaanse autoriteiten laten weten dat het dodental door de aanslagen lager ligt dan eerder werd bericht. Eerder deze week werd melding gemaakt van 359 doden,dat aantal is bijgesteld naar 253.

Bronnen[bewerken]