Recordbranden in westen VS

Uit Wikinieuws

21 september 2020 

Satellietbeelden van de branden in Californië, gemaakt op 19 augustus

In het westen van de Verenigde Staten van de afgelopen maand als gevolg van de aanhoudende natuurbranden ca. 30 doden gevallen. Het National Interagency Fire Center (en) maakt melding van 97 grote branden. In totaal zijn er zo'n 30.000 brandweerlieden bezig de branden te bestrijden. Met name de staten Californië, Oregon en Washington zijn zwaar getroffen door de branden. In Oregon zijn ongeveer een half miljoen mensen geëvacueerd of hebben de instructie gekregen dit te doen.

De branden in Californië zijn midden augustus ontstaan door blikseminslagen tijdens een droog onweer, waar een lange periode van heet en droog weer aan voorafging. Het zogenoemde "August Complex (en)" smolt op 10 september samen met enkele andere natuurbranden, waardoor er een nog grotere brand met een totale oppervlakte van meer dan 3.021 km2 ontstond. De rookpluimen waren afgelopen week tot in Noord-Europa te zien.

Hoewel 2020 nog niet voorbij is, is het in de geschiedenis van Californië nu al het jaar waarin het meeste gebied ooit door natuurbranden is verwoest, volgens gegevens van Cal Fire (en).

Hoewel klimaatwetenschappers het erover eens zijn dat het feit dat dit soort natuurbranden steeds vaker optreedt en in hevigheid toeneemt samenhangt met de opwarming van de Aarde, legt de Amerikaanse president Donald Trump alle schuld bij het bosbeheer dat ondermaats zou zijn.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: