Naar inhoud springen

Rechtbank buigt zich over Nederlandse avondklok

Uit Wikinieuws

16 februari 2021 

Vanmorgen heeft de rechtbank in Den Haag de avondklok die in Nederland vanaf 23 januari gold, per direct opgeheven. De avondklok was ingevoerd met behulp van de wet 'Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag', die bedoeld is voor spoedeisende dingen. Volgens de rechter was er geen sprake van een acute noodsituatie. Ook zou de avondklok ver tegen het recht van bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer ingaan. De stichting Viruswaarheid had de rechtszaak aangespannen tegen het kabinet. Boetes die mensen hebben gekregen voor het overtreden van de avondklok komen niet automatisch te vervallen. Wel kunnen mensen in beroep gaan.

Het kabinet is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan. Dat moet ervoor zorgen dat de avondklok vanavond weer geldig is of dat de opheffing ervan niet direct plaatsvindt. Demissionair minister Grapperhaus zei dat er waarschijnlijk een spoedwet komt, als het hoger beroep niks oplevert. Demissionair premier Rutte riep mensen op om niet de straat op te gaan na 21:00, ook indien de avondklok komt te vervallen.

Om 16:00 begon het hoger beroep in de vorm van een spoedappèl. Tijdens de rechtszaak kwam er vertraging, omdat de jurist Jeroen Pols het woord wilde, maar dat niet kreeg van Marie-Anne Tan-de Sonnaville, de voorzitter van het gerechtshof, waarna Pols zei: 'Ik wraak u, ik accepteer dat niet'. De zitting werd tijdelijk geschorst. Later werd duidelijk dat de wraking niet alleen over de voorzitter, maar over de hele kamer ging. Een wrakingskamer ging oordelen of de wraking terecht was, maar keurde het wrakingsverzoek uiteindelijk af.

Het gerechtshof van Den Haag heeft de uitspraak van de rechtbank vanavond geschorst, wat betekent dat de avondklok van vanavond om 21:00 gewoon weer is ingegaan. Het hof vindt het belang van de Staat zwaarder wegen dan dat van Viruswaarheid en wil bovendien een "jojo-effect" voorkomen, waarbij de avondklok eerst zou worden opgeheven en vervolgens toch weer ingevoerd. Vrijdag volgt er een nieuwe zitting.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]