Naar inhoud springen

Raffinaderij Shell Pernis volledig stilgelegd na brand

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

30 juli 2017 

Shell Pernis, een grote olieraffinaderij van Shell aan de Vondelingenplaat in Rotterdam, wordt volledig stilgelegd na de brand die gisteravond uitbrak in een hoogspanningsstation. Eerder werd al besloten om de raffinaderij gedeeltelijk stil te leggen. Een van de fabrieken is getroffen door een stroomstoring als gevolg van de brand, en omdat dit ook gevolgen heeft voor de andere fabrieken moet alles gecontroleerd worden stilgelegd.

Momenteel worden de overtollige gassen in de fabriek afgefakkeld. Omwonenden klagen over het lawaai dat hierdoor wordt veroorzaakt. Ze ruiken ook een zwavelgeur. Volgens de veiligheidsregio duurt het wellicht nog dagen voordat alles is gerepareerd.

De oorzaak van de brand zou een explosie zijn geweest, gevolgd door kortsluiting. De omvang de schade is nog niet bekend.

Update - 31 juli 2017 

Tijdens het spoelen van de leidingen is fluorkoolwaterstof, een gevaarlijk gas, vrijgekomen. Het lek was rond 1:00 uur 's nachts gedicht. Directeur Jos van Winsen heeft publiekelijk excuses aangeboden voor het gebeurde.

Update - 1 augustus 2017 

De raffinaderij blijft nog zeker de komende twee weken dicht.

Bronnen

[bewerken]