Naar inhoud springen

Provincie spaart Groene Hart

Uit Wikinieuws

21 mei 2008 

Natuurgebied de Blauwe Kamer

De Noordvleugel Utrecht, een samenwerkingsverband van de provincie Utrecht met de stad Utrecht, de omliggende gemeenten, Amersfoort, Hilversum, Woerden, Eemland en de Gooi en Vechtstreek, maakte vandaag bekend dat de provincie voor 2015 tot 2030 weinig nieuwe woningbouwlocaties in open gebieden, zoals het Groene Hart, aan zal wijzen. Om het woningtekort te bestrijden wordt ingezet op het bouwen in al bebouwde gebieden, dit om het landschap te sparen.

De deelnemers aan het samenwerkingsverband zeiden tevreden te zijn met de keuze de natuurgebieden in ere te houden. De vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB en hoogleraar demografie Pieter Hooimeijer lieten echter weten dat volgens hen onvoldoende wordt gedaan om de woningmarkt in de regio te kalmeren.

NVB-directeur Nico Rietdijk zei dat nergens het tekort zo groot is en de prijzen zo hoog zijn als in de provincie Utrecht, en dat meer binnenstedelijk bouwen tot een overaanbod van appartementen zou leiden. Volgens de Utrechtse wethouder voor wonen Harrie Bosch is er in Utrecht en omstreken juist een "overaccent" op eensgezinswoningen en kan de stad best wat meer appartementen gebruiken. Bosch stelde dat sommige stedelingen wel minder ruim willen wonen, als hun woning dichter bij het centrum van de stad is.

Bronnen

[bewerken]