Providers verplicht tot bewaren gegevens

Uit Wikinieuws
Internetcafé

Nederland[bewerken]

De Tweede Kamer heeft op 22 mei 2008 een wet aangenomen die providers verplicht om de gegevens van hun klanten een jaar lang te bewaren. Het gaat hier om gegevens over bellen, mailen, chatten en surfen op het internet. In geval er een verdenking bestaat van zware criminaliteit of terroristische activiteiten kan de overheid de gegevens opvragen, onderzoeken en eventueel als bewijs in een strafzaak gebruiken.

De bewaarplicht komt voort uit een richtlijn van de Europese Unie. Volgens de Europese regels had Nederland al twee jaar eerder wetgeving hierover moeten aannemen.

Tijdens het debat konden de Kamer en het kabinet het niet eens worden over de lengte van de bewaarplicht. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin wilde oorspronkelijk de bewaarplicht voor achttien maanden laten gelden, maar veel partijen vonden dat onnodig lang en vonden bovendien dat er risico's waren voor de privacybescherming. Ook werd er gevreesd voor het doorberekenen van de kosten van het bewaren aan de klanten van de providers.

Uiteindelijk werd het compromis van een jaar als bewaartermijn bereikt. Een meerderheid van CDA, VVD, ChristenUnie, PVV, SGP en de fractie Verdonk stemde voor de wet. PvdA, D66, SP en GroenLinks stemden tegen.

België[bewerken]

Bronnen[bewerken]