Proefzitten gevangenis Bonaire begonnen

Uit Wikinieuws

27 mei 2018 

De nieuwe gevangenis voor de drie bijzondere gemeenten van Caribisch Nederland is bijna klaar. De gevangenis met de naam Plantage Aruba is gevestigd op Bonaire en zal eerst getest moeten worden door 45 vrijwilligers die zich gedurende een etmaal laten opsluiten.

De bouw begon in 2015 en heeft bij elkaar 40 miljoen euro gekost. De afronding liet langer op zich wachten en was aanvankelijk nog voor 2016 gepland. Wanneer het complex in gebruik is, biedt het plaats voor 113 mannen, vrouwen, jeugddelinquenten en ongewenste vreemdelingen.

In tegenstelling tot Nederland, waar inrichtingen vooral compact zijn, is op Bonaire gekozen voor veel ruimte waardoor gebruikt gemaakt wordt van de passaatwind. Een voordeel is dat hierdoor wordt bespaard op de uitgaven op airconditioning. Een nadeel is dat er voor de gevangenen weinig privacy is.

14 juni 2018 

Gevangenis nu al te klein

Nog voordat de gevangenis in gebruik wordt genomen, blijkt het te klein te zijn om alle gevangenen onderdak te geven. De reden is dat er geen rekening is gehouden met langgestraften. De gevangenis die de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) tot nu toe heeft gebruikt kent 113 cellen en daarnaast zijn er nog tien cellen bij de politie. De nieuwe gevangenis kent feitelijk maar een enkele cel meer. De regering is momenteel nog niet van plan om er capaciteit bij te gaan bouwen.[1]

6 november 2018 

Gevangenis officieel geopend

Minister Sander Dekker heeft de gevangenis vandaag officieel geopend. De gevangenis werkt via het principe Ban Pa Kambio (vertaald: laten we voor verandering gaan).[2]