Privacy en hoofdbedekking issues bij invoering id-kaarten

Uit Wikinieuws
Vliegtuig van Air Tahiti op luchthaven J.A. Pengel

16 december 2018 

In aanloop naar de totstandkoming van een nieuwe Id-kaartenwet in Suriname, zijn er vragen of de privacy en godsdienstvrijheid voldoende gewaarborgd blijven. Suriname werkt aan een kaart die voldoet aan internationale standaarden, zodat het ook in het buitenland geaccepteerd wordt. De invoering van de kaart vergt een investering van circa 73 miljoen SRD (8,5 miljoen euro).

De vragen over de privacy gaan er ook over of de digitale chip voldoende beveiligd is. De kaarten zijn straks digitaal in te lezen waarbij er toegang kan zijn tot meer informatie uit de burgeradministratie. Vanaf de invoering volgend jaar zal elke Surinamer verplicht zijn een identiteitsbewijs bij zich te dragen.

Daarnaast speelt het aspect van de pasfoto. Assembléeleden bepleitten er rekening mee te houden dat vanuit religieus oogpunt sommige vrouwen verplicht zijn om een hoofddoek te dragen, en sommige mannen een tulband. Vanuit de Surinaamse Islamitische Vereniging is het verzoek voor acceptatie van de hidjab gekomen. Voorzitster Jennifer Geerlings-Simons reageerde dat de hoofdbedekking in de wet geregeld zal worden. Volgens waarnemend minister Stephan Tsang is het voor identificatie in elk geval nodig dat het gelaat zichtbaar is.

Bronnen[bewerken]