Naar inhoud springen

Primeur: België heeft zijn eerste vrouwelijke premier

Uit Wikinieuws

28 oktober 2019 

In de persoon van Sophie Wilmès heeft België op zondag 27 oktober zijn eerste vrouwelijke premier gekregen. De 44-jarige bewindsvrouw is een partijgenoot van de vertrekkende en bijna even oude eerste minister Charles Michel, die per 1 december aanstaande het voorzitterschap van de Europese Raad gaat bekleden. Zij is slechts demissionair premier omdat dit de status was van Michel en zijn kabinet toen hij aftrad.

Wilmès is een politica van de Franstalige liberale partij Mouvement Réformateur. Ze is vlak bij de hoofdstad Brussel geboren, maar opgegroeid in Graven (Grez-Doiceau) in het Franstalige deel van de toenmalige provincie Brabant. Ze heeft toegepaste communicatiekunde en financieel management gestudeerd en bij de Europese Commissie en een advocatenkantoor gewerkt. Haar politieke loopbaan begon in het Brusselse Ukkel, waarna ze schepen werd in het Vlaams-Brabantse Sint-Genesius-Rode en namens de Union des Francophones provincieraadslid in Vlaams-Brabant. In beide laatste hoedanigheden nam ze het op voor de Franstaligen in deze Vlaamse contreien.

Een handvol maanden na de federale verkiezingen van mei 2014 kwam ze in de Kamer van volksvertegenwoordigers terecht en werd in september 2015 minister van Begroting en Nationale Loterij in de federale Regering-Michel I. In de in december 2018 aangetreden Regering-Michel II werd ze bovendien minister van Wetenschapsbeleid en Ambtenarenzaken. Ingaande haar benoeming tot premier zijn haar ministeriële taken overgenomen door partijgenoot en (eveneens) bijna even oude David Clarinval.

Tijdens haar bewindsperiode vervulde Wilmès een brugfunctie tussen de regering en het parlement. Ze was dikwijls betrokken bij gezamenlijke vergaderingen van de fractieleiders over de voortgang van het parlementaire proces.

Sophie Wilmès is van moederszijde van Joodse komaf. Ze is getrouwd met een Australiër, tezamen hebben ze vier kinderen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]