Naar inhoud springen

Presidentsverkiezingen in Afghanistan 2009

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

20 augustus 2009 

Hamid Karzai in 2006
Hamid Karzai
Abdullah Abdullah in 2002
Abdullah Abdullah
Presidentsverkiezingen in Afghanistan 2009

In Afghanistan zijn vandaag de presidentsverkiezingen geweest. Zo'n 17 miljoen Afghanen konden gaan stemmen, bijvoorbeeld op de favoriet, de zittende president Karzai, of zijn grootste concurrent Abdullah Abdullah. De stembureaus bleven een uur langer open om iedereen een kans te geven, en rond 15.00 uur Nederlandse tijd (17.30 in Kabul) zijn de stembureaus gesloten.

Over de opkomst is nog niks bekend. De voorlopige uitslagen van de verkiezingen worden waarschijnlijk komende zondag bekend gemaakt.

De kandidaten

[bewerken]

Hamid Karzai werd in 2001 na de Amerikaanse invasie benoemd tot leider van een overgangsregering. Bij de eerste vrije predidentsverkiezingen op 9 oktober 2004 behaalde hij 55% van de stemmen. Zijn ambtstermijn loopt in mei 2009 af, en hij heeft zich herkiesbaar gesteld voor deze presidentsverkiezingen. Om te winnen moet hij minstens 50% van de stemmen krijgen. Lukt dat niet, maar is er geen andere duidelijke winnaar, dan komt er een tweede stemronde.

De andere grote kanshebber op het presidentschap is Abdullah Abdullah (en). Hij was in 1995 de woordvoerder voor Afghanistan onder de Noordelijke Alliantie, die tegen de Taliban vocht. In september 1997 werd hij Minister van Buitenlandse Zaken.

Ramazan Bashardost (en), parlementslid en voormalig minister, is de derde grooste kandidaad. Verder zijn er nog 38 presidentskandidaten.

Aanslagen

[bewerken]

De Taliban, een islamistische guerrillabeweging in Afghanistan en Pakistan, hebben aangekondig de stembusgang met aanslagen te verstoren. Ook kondigden ze op de Deense televisie aan dat ze elke vinger waar inkt op zat (om fraude tegen te gaan) zouden afhakken. Hiermee proberen ze te bereiken dat mensen niet gaan stemmen en de verkiezingen op een fiasco uitlopen.

Meer dan 300.000 Afghaanse militairen zagen toe op een veilig verloop van de verkiezingen. De buitenlandse troepen zouden alleen ingrijpen wanneer de Afghanen de controle zouden verliezen. Het bleef dan ook relatief rustig, hoewel de Taliban wel van zich heeft laten horen met 73 aanslagen in 15 provincies waarbij zeker 26 mensen om het leven kwamen. Het meeste geweld was in het zuiden, waardoor daar de opkomst lager bleef.

Bronnen

[bewerken]