Naar inhoud springen

President Macron haalt uit naar werknemers GM&S

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 oktober 2017 

Emmanuel Macron in Versailles

President Macron haalt uit naar werknemers GM&S

De Franse president Emmanuel Macron heeft uitgehaald naar de werknemers van GM&S uit La Souterraine die doorgaan met demonstreren tegen banenverlies. Het bedrijf is van plan 156 mensen te ontslaan, ongeveer de helft van het personeelsbestand. Macron zei tegen de provinciegouverneur van Nouvelle-Aquitaine, Allain Rousset, dat "velen in plaats van keet te schoppen, beter een baan zouden gaan zoeken bij Ussel". Hij verwees daarmee naar de fabriek op 150 kilometer van GM&S die momenteel 18 openstaande vacatures heeft. Ussel zei al dat dat geen mogelijkheid is, want de werknemers zouden nog een opleiding in de metallurgie moeten krijgen. De president bezocht ook het gietijzerbedrijf dat op zoek is naar extra werkkrachten. Buiten de poort wachtten 150 stakers hem op, twee vakbondsleden spraken hem aan, waarop hij zei: "U maakt me niet bang met uw T-shirt, de beste manier om een kostuum te kunnen betalen is te werken".

De uitspraak van Macron werd vergeleken met wat hij mensen al eerder betichtte: hij sprak toen over "luiheid" en "mensen die niets zijn". Journalist-econoom Christian Chavagneux zegt dat "de president met deze uitspraken een strijd tussen de aristocratie en de burgers aan het opzetten is". De linkse oppositie in het parlement spreekt over een arrogante president en sociale minachting.

Update 6 oktober 2017 

Na een golf van verontwaardiging in Frankrijk over de "niet-presidentiële uitspraken", heeft Macron nu ook uitgehaald naar de media: "Deze berichtgeving leidt de aandacht af van de échte reden van mijn bezoek: de hervorming van beroepsopleidingen en de werkloosheidsverzekering".

Bronnen

[bewerken]
Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « France : Macron s'en prend aux ouvriers de GM&S », afkomstig van Wikinieuws (fr) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 5 oktober 2017.