Naar inhoud springen

President Duda ondertekent Poolse "Holocaust-wet"

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 februari 2018 

President Duda ondertekent Poolse "Holocaust-wet"

De Poolse president Duda heeft gisteren zijn handtekening gezet onder een sterk omstreden nieuwe wet, waardoor het strafbaar wordt om de Poolse staat medeverantwoordelijk te stellen voor de Holocaust tijdens WOII. Dit houdt met name in dat er niet mag worden gesproken over "Poolse vernietigingskampen", hoewel veel vernietigingskampen van de nazi's op (huidig) Pools grondgebied stonden. Wie de wet overtreedt, riskeert een boete of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. De wet was afgelopen donderdag al aangenomen door de Poolse senaat. De president zal de wet nog ter beoordeling voorleggen aan het constitutioneel hof, dat moet toetsen of de vrijheid van meningsuiting voldoende gewaarborgd blijft.

De Poolse regering stelt dat de nieuwe wet nodig is om "de reputatie van Polen en zijn burgers te beschermen". Daarnaast zou het zeer belangrijk zijn dat de Polen uitsluitend en alleen worden gezien als een volk dat slachtoffer werd van de nazi's. Hoewel tijdens WOII miljoenen Poolse Joden werden vermoord door de nazi's, is er inmiddels ook bewijs opgedoken dat er duizenden Joden in Polen werden omgebracht zonder dat de nazi's zelf daar enig actief aandeel in hadden (anderzijds zijn er ook duizenden Joden dankzij Polen gered).

Er is internationaal veel kritiek op de nieuwe wet, met name van de kant van Israël. Gevreesd wordt dat de diplomatieke verhoudingen tussen Polen en Israël zullen verslechteren.

Bronnen[bewerken]