Premier Olmert van Israël gaat in september weg

Uit Wikinieuws

30 juli 2008 

Ehud Olmert op bezoek bij de Amerikaanse president George W. Bush (23 mei 2006)

De Israëlische premier Ehud Olmert en tevens partijleider van Kadima kondigt 's avonds in een televisietoespraak aan dat hij niet meedoet aan de verkiezingen van een nieuwe partijleider op 17 september aanstaande. Ook zal hij het premierschap neerleggen nadat er een nieuwe partijleider is verkozen.

Olmert ligt onder vuur omdat hij sinds het begin van 2007 in fraude- en corruptiezaken is verwikkeld. Hij wordt er onder meer van verdacht het staatsbelang van de Leumi-bank aan bevriende zakenmannen te hebben willen overdoen en geld van een Joods-Amerikaanse zakenman bestemd voor verkiezingscampagnes voor zichzelf te hebben gehouden. Vooral nadat laatstgenoemde affaire aan het licht kwam (mei 2008), werd zijn positie wankel, van allerlei kanten werd erop aangedrongen dat hij zou vertrekken. Tot nu toe heeft Olmert alle aantijgingen steeds ontkend.

Olmert is ook in opspraak gekomen vanwege de Israëlisch-Libanese Oorlog van 2006. De commissie-Winograd oordeelde in 2007 dat hij "ondoordacht en overhaast" deze oorlog met de Libanese terreurbeweging Hezbollah in was gegaan.

Weliswaar is de economie tijdens het premierschap van Olmert erop vooruitgegaan maar dat zette te weinig zoden aan de dijk om zijn neergang te stuiten.

In de week voor zijn vertrek had Olmert in de Knesset een stevige aanvaring met Tzipi Livni, de minister van buitenlandse zaken. Zij is een kanshebber om Olmert als partijleider op te volgen en wellicht ook om de nieuwe premier te worden. Een andere kanshebber is Shaul Mofaz, minister van transport.

Ondanks zijn aankondiging dat hij gaat vertrekken, wil Olmert voordat hij weggaat nog wel een vredesregeling met de Palestijnse Autoriteit tot stand hebben gebracht. Eerder had hij aangegeven het niet mogelijk te achten dat de kwestie van Oost-Jeruzalem (geclaimd als toekomstige hoofdstad door de Palestijnen) spoedig zal worden opgelost.

Bronnen[bewerken]