Premier May stelt stemming in Lagerhuis uit

Uit Wikinieuws

10 december 2018 

De Britse minister Theresa May heeft de stemming over de Brexit-deal met Europa in het Lagerhuis vandaag uitgesteld, omdat ingeschat wordt dat er een redelijke kans is dat het wordt afgewezen.

De mededeling komt na drie van de vijf dagen die er naar planning in het parlement gedebatteerd zou worden. In haar verklaring geeft May aan dat ze het belangrijkste meningsverschil ziet op het punt van de Ierse backstop, een speciale regeling die na de brexit zou moeten gaan gelden voor de grens tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland) totdat er een nieuwe handelsovereenkomst tussen het VK en de EU is gesloten. De premier kondigde aan dat ze later deze week met andere EU-leiders wil praten over haar zorgen.

De EU-leiders hebben van hun kant echter al duidelijk te kennen gegeven dat er aan het akkoord zoals dat er nu ligt, op geen enkele manier meer kan worden getornd. EU-voorzitter Donald Tusk benadrukte dit vandaag nog eens op Twitter. Hij zegt er wel bij voor een voor aanstaande donderdag geplande top ruimte te laten voor het bespreken van de nieuwe ontwikkelingen rond de brexit. Tusk zegt ook rekening te houden met de mogelijkheid van een no-deal-scenario, de kans daarop lijkt inmiddels steeds groter te worden.

De Britse regering stelde voor dat de stemming verdaagd kan worden naar januari, al is hier nog geen zekerheid over.

Bron[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « UK Prime Minster delays Parliament vote on Brexit deal », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 20181210.