Naar inhoud springen

Positie meerdere Surinaamse ministers onzeker

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 maart 2018 

Jerry Miranda
Robert Peneux

Positie meerdere Surinaamse ministers onzeker

Jerry Miranda lijkt de eerste van een aantal ministers te zijn die het kabinet van Desi Bouterse moet verlaten. Bouterse zal het naar verwachting niet bij Mirada laten. Eind vorig jaar kondigde hij al aan een "reshuffling" in zijn kabinet te willen doorvoeren. Hetzelfde deed hij ook meteen aan het begin van 2017 toen zes ministers zijn kabinet moesten verlaten en er vijf voor terugkwamen.

Afgelopen zondag, 11 maart, had Miranda een gesprek met de president en sinds maandag is hij niet meer op het ministerie verschenen. Om zijn ontslag en een gerechtelijk onderzoek vroeg de oppositie al in een motie op 27 februari. Miranda raakte toen in opspraak omdat er door zijn ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) een bedrag van 54.416 Surinaamse dollar (5.900 euro) was overgemaakt naar de regeringspartij NDP voor de aanschaf van vlaggen. Er werd geconcludeerd dat het om een lening zou gaan en Bouterse oordeelde toen dat er in het nationaal belang was gehandeld.

Een andere minister wiens positie onzeker is, is Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Drie maanden geleden stelde hij zijn portefeuille beschikbaar. Toen gaf de president hem echter nog een nieuwe kans.

Het ministerie van Justitie en Politie wordt al negen maanden ad interim beheerd door Ferdinand Welzijn, die in het kabinet werd opgenomen voor het departement van Handel en Industrie. Ook deze positie zal ooit een keer weer ingevuld moeten worden.

De meningen over de stoelendans op de ministeries zijn verdeeld. Ook binnen de NDP zelf, vooral omdat alle ministeries last hebben van een tekort aan middelen. De verwachting is dat het benoemen van nieuwe ministers dat probleem niet zal wegnemen. Ook zijn er geruchten dat het deze keer niet beperkt blijft bij ministers, maar ook hoge functionarissen en sleutelfiguren vervangen zullen worden.

Vrijdag komt de Raad van Ministers bijeen. De algemene verwachting is dat het dan duidelijk zal worden wat de president heeft besloten.

16 maart 2018 

Ook positie Joan Dogojo staat onder druk

Ook de positie van Joan Dogojo, de minister van Sport- en Jeugdzaken, staat onder druk. Vanuit de regeringspartij NDP wordt president Bouterse opgeroepen om haar te ontslaan.[1] Vandaag werd ook bekend dat twee beoogde ministers van de NPS een aanbod van president Bouterse hebben afgeslagen.[2]

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]  1. Suriname Herald, NDP-structuren eisen vertrek minister Joan Dogojo, 16 maart 2018
  2. Waterkant, Prominenten Nationale Partij Suriname weigeren ministerschap, 16 maart 2018