Portugese Wikipedia bereikt een miljoen artikelen

Uit Wikinieuws

7 juli 2018 

Aangepast Wikipedia-logo ter gelegenheid van de mijlpaal

De Portugese Wikipedia passeert als vijftiende taalversie de lijn van een miljoen artikelen, een mijlpaal voor de lezers in Portugeessprekende landen zoals Portugal, Brazilië en Angola.

Langzaamaan wordt verder gewerkt naar het tweede miljoen, maar de nadruk ligt op kwaliteit. Artikelen die door bots worden gemaakt, ofwel software die ingesteld om duizenden artikelen in een serie te maken, worden niet langer gebruikt. Daarentegen werkt een bot aan het maken van circa honderd lijsten van dertigduizend kleine artikelen over asteroïden die tien jaar geleden botmatig werden gemaakt. Hierdoor raakt geen informatie verloren maar wordt het gemak voor de lezer vergroot.

De gemeenschap denkt er ook over na om de kwaliteit te vergroten door de weg naar het schrijven van kwaliteitsartikelen te verbeteren. Van de miljoen artikelen zijn er op dit moment iets meer dan tweeduizend aangemerkt als etalage- of goed artikel. Daarnaast zijn er nog vijfhonderd kwaliteitslijsten. Op dit moment wordt er gewerkt aan een voorstel om een peer review in te stellen om ervoor te zorgen dat er een zorgvuldige evaluatie komt voor deze artikelen met een gouden ster die een plaats mogen hebben op de hoofdpagina van de Portugese Wikipedia.

Er zijn ook een aantal initiatieven om meer diversiteit aan te brengen onder de bijdragers aan de site, die net als in andere versies vooral bestaat uit mannen uit rijkere landen. Naast de deelname aan internationale acties om het aantal artikelen over vrouwen te vergroten, zoals De vrouwen die je nooit hebt ontmoet (A Mulher que você nunca conheceu) of Vrouwen en Kunst (Arte+Feminismo) die zijn georganiseerd door Wikimedia Portugal en groepen in Brazilië, lopen er andere projecten om de deelname van mensen in Portugeessprekende landen in Afrika te vergroten, zoals het Guinee-Bissau-project.

Een verdere uitdaging voor de Wikipediabeweging in de Portugeessprekende landen is het bouwen aan een duurzame organisatie die de activiteiten van duizenden bewerkers ondersteunt. De recentelijke afwijzing van de twee Braziliaanse gebruikersgroepen als officiële Wikimedia-afdelingen zal de komende jaren zeker impact hebben en is een samenloop van langdurige meningsverschillen tussen leden van de twee groepen. De situatie in Portugal stagneert inmiddels enkele jaren. Mensen die de Wikimedia Conferentie in Milaan van 2013 hebben bezocht, zullen zich misschien de extreem korte presentatie van de Portugese afdeling herinneren. Niettemin hebben we dit jaar aan meer activiteiten deelgenomen dan in de laatste vier jaar samen. Als het aan de mensen ligt die op dit moment actief zijn in de Portugese afdeling dan zullen er zeker nog meer activiteiten volgen.

Niettemin, één miljoen artikelen zijn niet vanzelf ontstaan. Gefeliciteerd aan allen die aan deze mijlpaal hebben meegewerkt, ongeacht hoe klein of groot de bijdragen zijn geweest. Mogen er nog veel meer artikelen komen!

Gonçalo Themudo
Voorzitter Wikimedia Portugal

Bronnen[bewerken]

Logo Wikimedia Dit bericht is een vertaling van (een deel van) een artikel op Wikimedia. Reproductie is toegestaan onder de licentie CC BY 3.0.
Oorspronkelijke bron van dit artikel:
Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.