Naar inhoud springen

Portugese Wikinieuws publiceert 13-duizendste nieuwsartikel

Uit Wikinieuws

6 december 2018 

Wikinieuws in het Portugees is op 12 november de grens van 13 duizend artikelen gepasseerd. Het juiste aantal artikelen werd pas deze week bekend vanwege een bug in het systeem.

Het 13.000e nieuwsartikel was Stan Lee morre aos 95 anos (Stan Lee overlijd op 95-jarige leeftijd) dat werd geschreven door Saskeh. Sindsdien zijn er alweer honderd artikelen bij gekomen.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste nieuwsberichten voor de Portugeestalige Wikinieuws werden in 2005 geschreven door enkele Braziliaanse vrijwilligers. Het project bereikte op een gegeven moment de tweede positie van alle talen, met alleen nog het Engels boven zich. Na enkele actieve jaren, van 2005 tot 2007, verdwenen er in de twee jaar erna enkele actieve schrijvers. Redenen waren een gebrek aan tijd, en meningsverschillen tussen schrijvers onderling en met moderatoren. Het aantal nieuwsartikelen liep hierdoor zo drastisch terug, dat het in positie terugzakte naar een achtste plek.

Vanaf het eind van 2011 tot medio 2012 was er weer een opleving. In die tijd werd een van de meest actieve gebruikers betrapt op het hebben van een illegale nieuwe gebruikersnaam, terwijl diens andere gebruikersnaam door ongeregeldheden was geblokkeerd. Dit zogeheten sokpopmisbruik leidde tot een blokkade van deze schrijver, waarna die niet mee terugkeerde. Het vertrek haalde voor de jaren erna opnieuw de activiteit uit het project.

Medio 2014 meldden nieuwe vrijwilligers zich aan en sindsdien is het opnieuw een van de meest actieve versies van Wikinieuws. In december van hetzelfde jaar werd het aantal artikelen van de Spaanstalige versie voorbijgestreefd, en enige tijd later van de Poolse versie. Momenteel heeft het de zesde positie, vlak achter de Duitstalige versie. In de top 5 bevinden zich verder nog het Servisch, Engels, Frans en Russisch.

Bron[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Wikinotícias em português chega a 13 mil notícias », afkomstig van Wikinieuws (pt) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 4 december 2018.