Naar inhoud springen

Poolse presidentsverkiezingen uitgesteld vanwege corona

Uit Wikinieuws

8 mei 2020 

De presidentsverkiezingen in Polen, die eigenlijk komende zondag hadden moeten plaatsvinden, zijn vanwege het coronavirus uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum.

Regeringspartij PiS wilde graag snel verkiezingen, omdat de kans dan groot is dat president Duda, die momenteel hoog scoort in de peilingen, dan wordt herkozen. De verwachting is dat Duda's populariteit op de iets langere termijn zal afnemen, onder meer vanwege de economische crisis die in het verschiet ligt. Zowel de kleinere coalitiepartner van PiS als de oppositie waren tegen het doorgaan van de verkiezingen op zondag; de PiS zou hiermee het eigen politiek gewin zou laten prevaleren boven de volksgezondheid. Bovendien zouden volgens de oppositie de verkiezingen zo niet helemaal zuiver zijn, omdat veel kandidaten vanwege de lockdown hun campagnes hebben moeten stopzetten. Nog een ander bezwaar tegen stemmen per post is dat het kiesgeheim dan niet kan worden gegarandeerd.

Het voorstel van PiS om per post te stemmen werd eerder deze week door de Poolse Senaat verworpen, waarna het werd terugverwezen naar de Sejm, de Poolse Tweede Kamer.

Bronnen[bewerken]