Naar inhoud springen

Politiek akkoord in Libanon

Uit Wikinieuws

21 mei 2008 

Parlementsgebouw in Beiroet

Vandaag werd in Doha in Qatar een akkoord getekend tussen de pro-westerse Libanese regering en de pro-Syrische sjiitische beweging Hezbollah, dat een eind moet maken aan de politieke crisis in Libanon. De partijen hebben zes dagen onderhandeld met behulp van Arabische bemiddelaars. Op de Libanese televisie werd de ondertekeningsplechtigheid live uitgezonden.

Afgelopen maand waren er geregeld gevechten in Libanon tussen aanhangers van de regering en Hezbollah, waarbij meer dan zestig doden vielen. Gevreesd werd voor een nieuwe burgeroorlog, maar dat lijkt nu voorkomen.

Afgesproken is dat er een regering van nationale eenheid komt, waarin de regeringsparijen zestien ministers krijgen, de oppositie elf en drie ministers worden benoemd door de president. De oppositie krijgt een vetorecht over regeringsbesluiten. Er komt ook een nieuwe kieswet die de kiesdistricten kleiner maakt.

Volgens medewerkers van parlementsvoorzitter Nabih Berri zal komende zondag de nieuwe president, legerleider Michel Suleiman, door het Libanese parlement worden aangesteld. Suleiman was al aangewezen als president, maar door het conflict nog niet benoemd.

De leider van het regeringsblok Saad al-Hariri, zoon van de vermoorde ex-premier Rafiq al-Hariri, zal mogelijk Fouad Siniora opvolgen als premier.

Verwant artikel[bewerken]

Bronnen[bewerken]