Naar inhoud springen

Politie slordig met bescherming persoonsgegevens

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 juli 2012 

Politie slordig met bescherming persoonsgegevens

De politie in Nederland overtreedt op grote schaal de wet met de bescherming van persoonsgegevens en er is geen enkel politiekorps in Nederland dat zich volledig houdt aan de Wet Politiegegevens. Dat blijkt uit rapporten die digitale burgerrechten­beweging Bits of Freedom met tientallen Wob-verzoeken heeft opgevraagd. Onderzoeker Rejo Zenger van Bits of Freedom noemt de conclusies schokkend en roept op tot veel strengere controle van de politie. "Op geen enkele wijze tonen de politiekorpsen aan dat ze zorgvuldig met zeer vertrouwelijke informatie omgaan, terwijl er gewoon dwingende wettelijke regels voor gelden", constateert Rejo Zenger.

Sinds een aantal jaren heeft de politie bevoegdheden voor het verwerken van persoonsgegevens, ook van mensen die niet als verdachte zijn aangemerkt. In de Wet Politiegegevens (Wpg) uit januari 2011 staat omschreven hoe de politie met die persoonsgegevens moet omgaan. Volgens Bits of Freedom worden deze normen echter niet gehanteerd. De wet houdt in dat gevoelige gegevens na vijf jaar moeten worden verwijderd en nogmaals vijf jaar later moeten worden vernietigd. Niet alle korpsen zien erop toe dat dit ook werkelijk gebeurt. Bits of Freedom maakt zich vooral zorgen over de Koninklijke Marechaussee. Zij zouden nog geen 20 procent van de norm naleven. Slechts drie korpsen scoren op meer dan driekwart van de normen een voldoende, waarvan twee korpsen, Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond de tachtig procent halen.

Als voorbeeld noemt BoF dat de politie de persoonsgegevens niet voldoende heeft beveiligd. Zo zouden 'gevoelige gegevens' door een gebrek aan werkbare systemen opgeslagen worden in eigen of gedeelde directories waar de controle op wie toegang heeft ontbreekt. Daarnaast wordt over het algemeen slecht bijgehouden of personen bevoegd zijn om de gegevens te raadplegen en worden data te lang bewaard. Elke vier jaar moeten korpsen controleren of ze aan de eisen voldoen en moeten dat rapporteren. Bits Of Freedom wil deze frequentie opvoeren, zodat er ieder jaar gecontroleerd wordt. De politie heeft nog niet gereageerd op de bevindingen.

Het rapport is te vinden op de website van Bits of Freedom en wordt tevens naar een grote groep kamerleden gestuurd. Gisteren vergaderde de Tweede Kamer over herziening van de regels over de bescherming van persoonsgegevens. Bits of Freedom vindt dat er geen uitbreiding van de bevoegdheden mag komen zolang de korpsen de regels rondom gegevensbescherming niet naleven.

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]