Naar inhoud springen

Politicus Sint Maarten veroordeeld voor kopen stemmen in gevangenis

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 februari 2018 

Politicus Sint Maarten veroordeeld voor kopen stemmen in gevangenis

Silvio Matser, het parlementslid op Sint Maarten die in 2014 voor een nieuwkomer het ongehoord hoge aantal van 498 stemmen wist te behalen, werd veroordeeld voor verkiezingsfraude. De fraude viel op omdat Theo Heyliger de meeste stemmen wist te behalen in 19 van de 20 districten. In het overgebleven district, waar de Pointe Blanche-gevangenis is gevestigd, wist Matser de meerderheid achter zich te krijgen.

In 2014 haalde Matser gevangenisdirecteur Edward Rohan over om uit te zoeken welke gevangenen kiesgerechtigd zijn. Daarop bood hij ze 100 dollar kantinegeld aan in ruil voor hun stem. Deze bedragen werden daarna ook werkelijk gestort. Dit gebeurde door Rogelio Koeiman, een lid van het campagneteam van Matser, die op dit moment in de Verenigde Staten een gevangenisstraf uitzit vanwege een drugsdelict.

De rechter sprak woensdag 21 februari een onvoorwaardelijke celstraf uit van 6 maanden met daarbij nog 2 maanden voorwaardelijk. Ook mag hij zich vijf jaar lang niet meer verkiesbaar stellen. De rechter veroordeelde Rohan voor medeplichtigheid en legde hem een onvoorwaardelijke celstraf van 160 dagen op met daarbij 80 dagen voorwaardelijk.

Komende maandag 26 februari vinden er nieuwe verkiezingen plaats. Hier zijn enkele externe waarnemers bij aanwezig, onder wie vertegenwoordigers van Aruba en Curaçao, en uit Europees Nederland Alexander Pechtold (Tweede Kamer, D66) en Meta Meijer (Eerste Kamer, SP).

Matser raakte in 2015 ook nog in opspraak vanwege valsheid in geschrifte en belastingontduiking. Hiervoor werd hij in januari 2017 in hoger beroep veroordeeld voor 4 maanden gevangenisstraf met daarbij 18 maanden voorwaardelijk.

Bronnen

[bewerken]