Pogingen van Rusland en Iran om Telegram te blokkeren brengen duizenden betogers op de been

Uit Wikinieuws

2 mei 2018 

Logo van Telegram

De pogingen van Rusland en Iran om de chatapp Telegram te blokkeren hebben duizenden mensen op de been gebracht. In beide landen wordt het voortbestaan van de app al ongeveer een jaar bedreigd en officieel werd het gebruik ervan in de afgelopen maand in beide landen verboden. De chatapp weigert echter aan de blokkade toe te geven en wil evenmin meewerken door de encryptiesleutel te delen met veiligheidsdiensten. Hierdoor kan via de app ongestoord communicatie plaatsvinden, zowel door burgers als door criminelen en terroristen.

In de praktijk blijkt een blokkade technisch vrijwel onmogelijk te zijn. Na een blokkade is deze binnen enkele clicks weer ongedaan gemaakt. Rusland is de afgelopen maand bezig met een kat-en-muis-spel. De autoriteiten blokkeren telkens het ip-adres waarop de app draait en Telegram wisselt telkens weer van server waardoor de app kan blijven draaien. Het grote aantal blokkades van internetadressen zorgt inmiddels voor een groot probleem voor allerlei websites. Twitter en Facebook waren daardoor ook enige tijd niet bereikbaar. Een aantal bedrijven heeft een schadeclaim tegen Roskomnadzor, de toezichthouder van media en internet, ingediend omdat ze inkomsten misliepen.

In Moskou, Kaliningrad en andere steden gingen duizenden Russen de straat op om te protesteren tegen de blokkade. Hetzelfde gebeurde ook in de Iraanse hoofdstad Teheran. De betogers hebben gevouwen papieren vliegtuigjes bij zich waarmee ze het logo uitbeelden van Telegram.

Impressie Kaliningrad[bewerken]

Bronnen[bewerken]