Naar inhoud springen

Poetin wint verkiezingen met ruime meerderheid

Uit Wikinieuws
Poetin na de uitslag
Een stemlokaal in Moskou (administratief district 02)
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 maart 2018 

Poetin wint verkiezingen met ruime meerderheid

De uitslag van de Russische presidentverkiezingen is bekend. Vladimir Poetin is zoals verwacht herkozen, en wel met een ruime meerderheid van 76,66% van de stemmen, het hoogste percentage sinds hij voor het eerst aantrad als president. Poetin kan nu beginnen aan zijn vierde ambtstermijn.

Poetin won met ruime afstand van de nummer twee, Pavel Groedinin. De uiteindelijke opkomst onder de kiesgerechtigden blijkt ruim 67% te zijn. Eerst leek het er nog op dat de opkomst deze keer beduidend lager zou zijn dan bij de vorige verkiezingen in 2012, nl. onder de 60%. Politiek-sociaal activist Aleksej Navalny, die een fel tegenstander is van Poetin, had de bevolking in aanloop naar de verkiezingen opgeroepen om niet naar de stembus te gaan. Om nog zoveel mogelijk kiezers te trekken waren veel stemlokalen opgetuigd met kleurige ballonnen. Ook waren er muzikale optredens en er werden soms hapjes uitgedeeld. In het hele land zijn ook ongeregeldheden gemeld; zo was op webcams bijvoorbeeld te zien hoe leden van stembureaus fraudeerden. Een team van enkele honderden vrijwilligers heeft gecontroleerd of de stemmingen geheel volgens de regels zijn verlopen.

De herkozen president heeft in een persconferentie laten weten dat hij in zijn nieuwe ambtstermijn veranderingen in het regeringsbestel wil gaan doorvoeren. Toen Poetin werd gevraagd of hij ook van plan is om iets te wijzigen aan de grondwet zodat hij bijv. ook na 2024 nog kan aanblijven, wimpelde hij die vraag af als zijnde niet ter zake: "Ik blijf niet aan als president totdat ik 100 ben". Verder had Poetin het over "nieuwe overwinningen", tijdens een feestelijk popconcert dat vanwege zijn overwinning naast het Kremlin werd gehouden. Toen Poetin ook een vraag kreeg over de vergiftiging van ex-spion Sergej Skripal in het Verenigd Koninkrijk, deed hij de suggestie dat Rusland chemische wapens (zenuwgas) zou hebben ingezet af als volslagen onzin.

Bronnen[bewerken]