Poetin wil controle over rapmuziek

Uit Wikinieuws
Poetin in 2007

16 december 2018 

"Seks, drugs en protest," dat is volgens de Russische president Poetin concreet waar de rapmuziek voor staat. Nu deze muziekstijl, net als elders in de wereld, een stijgende mate van populariteit kent, wil Poetin er controle over. Van de drie principes van rap, zouden het vooral de drugs zijn die hem tegenstaan. "Drugs zijn het pad naar ontaarding van de natie," aldus de president. Poetin is zelf sportief. Hij sport geregeld en tijdens een fotosessie werd zijn gespierde bovenlichaam eens getoond toen hij in de rivier stond te vissen. En zo zou hij het ook graag voor de Russische jeugd zien: veel sporten, en weinig drinken en roken.

In het afgelopen jaar lastten de Russische autoriteiten op allerlei plaatsen in Rusland hiphopconcerten af. Hier was ook een concert bij van Husky, een rapper die het heeft over politiegeweld, corruptie en armoede. Toen hij alsnog afreisde om zijn concert te geven, werd hij gearresteerd en werd hem straatschenderij (baldadigheid) ten laste gelegd. Hij was al eerder gewaarschuwd dat zijn concerten te vaak elementen van extremisme bevatten. Voor extremisme bestaan strenge wetten in Rusland en er zijn allerlei diensten op gericht om de bevolking in toom te houden.

Zijn afkeer zal dan zeker ook tegen protest zijn, een vorm van extremisme en inderdaad een principe van rap, dat Poetin hoofdpijn oplevert. Misschien nog wel meer dan drugs.

Bronnen[bewerken]