Poeder vrijgekomen bij storing Chemelot-fabriek in Limburg

Uit Wikinieuws
Het fabrieksterrein

5 december 2018 

Bij de storing van gisteravond op het Chemelot-terrein van SABIC (het vroegere DSM) in Sittard-Geleen is mogelijk de stof polyetheen in poedervorm vrijgekomen. De storing deed zich even voor half elf voor. De fabriek werd daarbij stilgelegd. De oorzaak van de gebeurtenis is nog onbekend.

Toen de storing optrad is het veiligheidssysteem in werking getreden. Hierna is het poeder uitgestoten. Hierdoor kan het in de omgeving naar beneden zijn gedwarreld. Daarnaast had de omgeving last van geluidshinder.

Polyetheen wordt in poedervorm gebruikt als grondstof voor plastic korrels. De stof is gewoonlijk witachtig, maar kan door de verbranding ook zwart zijn geworden. Chemelot heeft de omgeving gewaarschuwd aanraking of inname te vermijden. Wanneer de stof toch aangeraakt wordt, wordt aangeraden goed te wassen met water en zeep. Dat geldt ook voor materiaal dat blootgesteld is aan het poeder.

Bron[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Meugelikerwies poejjer vriegekómme bie stuuering Chemelot-febriek », afkomstig van Wikinieuws (li) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 20181205.