Naar inhoud springen

Plasterk acht autonomie niet realistisch, Sint-Eustatius zet de strijd voort

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 juli 2017 

Plasterk acht autonomie niet realistisch, Sint Eustatius zet de strijd voort

Demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft op 5 juli in een brief aan het bestuurscollege van Sint Eustatius laten weten autonomie niet realistisch te vinden. Het eilandsbestuur reageert dat het de moed niet opgeeft en de strijd desnoods via het Internationale Gerechtshof voortzet.

Brief van de Minister[bewerken]

In de brief haalt Plasterk verschillende punten aan die door het eilandsbestuur zijn genoemd, zoals de verwijzingen die het maakte naar het handvest van de Verenigde Naties en resoluties uit de Algemene Vergadering ervan over autonomie en zelfbeschikking. Deze argumenten veegt hij echter van tafel. Hij verwijst hierbij naar de Ronde Tafel Conferentie van 9 september 2010 waarin het bestuurscollege de huidige status aanvaarde. Ook vindt hij de gesprekken van Sint Eustatius met de Verenigde Naties niet nodig, omdat de VN onlangs nog heeft bevestigd dat deze twist binnen de interne aangelegenheden valt.

Voor een wijziging van de positie van Sint Eustatius binnen het koninkrijk zou het statuut gewijzigd moeten worden waarvoor ook de instemming van de andere landen nodig is. Sint Eustatius kan dat niet alleen bepalen. Een dergelijke wijziging betekent dat het financieel geheel op eigen benen moet kunnen staan. Volgens de minister is een dergelijk scenario niet haalbaar.

Quote begin
Gelet op de kleinschaligheid van Sint Eustatius en de huidige staat van het bestuur van het openbaar lichaam is de status van autonoom land binnen het koninkrijk niet realistisch.

— Minster Plasterk
Quote einde

Op het eiland zal volgende week een Commissie van Wijzen starten die door de minister is aangewezen. De commissie zal het functioneren van de overheid op het eiland onderzoeken en met adviezen komen om de kwaliteit van het bestuur te verbeteren. Dit advies wordt rond september verwacht.

Reactie van het eilandbestuur[bewerken]

Het bestuur van Sint Eustatius heeft laten weten de strijd om autonomie standvastig voort te zetten. Coalitieleider Clyde Van Putten (PLP) houdt een gang naar het Internationale Gerechtshof nog steeds voor mogelijk.

Achtergrond[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:

In 2010 werden de Staatkundige hervormingen van het koninkrijk van kracht. Sindsdien is er veel ontevredenheid op Sint-Eustatius. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hebben een autonome status en Bonaire en Saba zijn net als Sint-Eustatius een bijzondere gemeente.

De keuze was echter om een onderdeel te zijn van de Nederlandse Antillen als een zelfstandig land. De andere vijf eilanden hebben niet voor gezamenlijkheid gekozen, waardoor de meest wenselijke situatie verdwenen voor de inwoners van Statia - zoals bewoners het eiland zelf noemen. Het referendum heeft daar door de lage opkomst geen verandering in kunnen brengen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]