Naar inhoud springen

Plan Turkije voor moderne islamitische universiteit

Uit Wikinieuws

10 juni 2008 

Haci Bayram moskee in Ankara

Het Turkse dagblad Aksam meldt vandaag dat Ali Bardakoglu, voorzitter van de Diyanet İşleri Başkanlığı, het Directoraat Religieuze Zaken van de Turkse overheid, heeft laten weten dat Turkije een universiteit wil stichten waar een moderne versie van de islam wordt onderwezen. De voorzitter zei dat het besluit al eerder is genomen door de Turkse nationale veiligheidsraad, waarin de top van regering en strijdkrachten de Turkse veiligheidspolitiek uitzetten.

Het seculiere Turkije ziet in gematigde interpretaties van de islam een mogelijkheid om een grotere invloed op de islamitische wereld uit te oefenen. Daarnaast zou het een verdediging kunnen zijn tegen islamitisch fundamentalisme, wat in de Turkse samenleving als een grote bedreiging wordt gezien. Het nieuwe instituut zou een mogelijke concurrent kunnen worden van de op dit moment hoogste soennitische instantie, de behoudende Al-Azhar Universiteit in Caïro.

De vice-voorzitter van de Diyanet, Mehmet Gormez, is al enige tijd bezig met een project om de hadith, overleveringen over de profeet Mohammed en mensen in zijn nabijheid, te indexeren en te herinterpreteren. De hadith vormen de basis voor islamitisch recht en jurisprudentie.

In het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het moderne Turkije, werd door de kalief het geestelijk leiderschap over de gehele islamitische wereld geclaimd. Maar in 1924 werd het kalifaat afgeschaft door de hervormer en stichter van de republiek Mustafa Kemal Atatürk. Met de oprichting van de Diyanet werd de traditionele geestelijkheid opzij geschoven en de voorzitter van de Diyanet is sindsdien grootmoefti van Turkije.

Bronnen[bewerken]