Naar inhoud springen

Pijpleiding ontploft in Mexico, vele tientallen doden en gewonden

Uit Wikinieuws

20 januari 2019 

In Tlahuelilpan (en), een dorp in de Mexicaanse staat Hidalgo, is vrijdag een lekkende pijpleiding van Petróleos Mexicanos ontploft terwijl er net veel omwonenden aanwezig waren in de hoop wat van de olie op te vangen. Bij de explosie zijn vele tientallen doden gevallen. Het dodental staat inmiddels officieel op 79 maar loopt mogelijk nog verder op, een aantal mensen wordt nog altijd vermist. Ook zijn er meer dan 70 zwaargewonden. Sommige lichamen zijn ernstig verbrand en daardoor moeilijk te identificeren.

Dieven die het op de brandstof hadden voorzien hadden de leiding rond 5:00 plaatselijke tijd opzettelijk opengeboord. Ca. twee uur later vloog de pijpleiding in brand. Het Mexicaanse Openbaar Ministerie gaat nader onderzoek doen naar de explosie. Onduidelijk is onder meer of niet alleen het lek, maar ook de explosie misschien opzettelijk is veroorzaakt. Getuigen worden opgeroepen om zoveel mogelijk informatie te geven.

Mexico is berucht vanwege zijn illegale oliemarkt en de grootschalige brandstofdiefstal; afgelopen jaar gebeurde dit ruim 12.000 keer, wat neerkomt op veertig keer per dag. Drie weken geleden kondigde president Obrador een campagne aan om hieraan een eind te maken. Veel raffinaderijen zijn inmiddels gesloten en de olie wordt nu vervoerd in zwaarbewaakte tanks, in plaats van dat het door pijpleidingen gaat.

Bronnen

[bewerken]