Naar inhoud springen

Petitie met 5.574 handtekeningen ingediend voor afschaffing visumplicht tussen Suriname en Nederland

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

13 september 2017 

petitie met 5.574 handtekeningen ingediend voor afschaffing visumplicht tussen Suriname en Nederland

Een petitie om de visumplicht tussen Suriname en Nederland af te schaffen heeft 5.574 handtekeningen opgeleverd. De petitie werd op 18 mei gestart door Ram Rambaratsingh van Stichting Satya Dharma.

De petitie werd vandaag ingediend bij de Tweede Kamer en persoonlijk overhandigd bij twee oppositiepartijen. Minister Bert Koenders ging in de Tweede Kamer tijdens het Suriname-overleg kort in op dit onderwerp, en verwees naar de Europese regelgeving. Het afschaffen van de visumplicht is geen Nederlandse aangelegenheid. Hiertoe dient de Surinaamse regering een verzoek in te dienen bij de Europese Commissie. Kamerleden vroegen hem om bij de Commissie te pleiten voor afschaffing. Volgens Koeders heeft de Surinaamse regering echter zelf geen verzoek bij de Commissie ingediend om de visumplicht af te schaffen.

Open brief aan Surinaamse media
Quote begin
Surinamers die naar Nederland komen voor familiebezoek moeten nog steeds een visum hebben, terwijl veel landen die geen nauwe banden hebben met Nederland, zoals Mexico en Brazilië, geen visumplicht hebben.
Dat is ongetwijfeld niet redelijk, daarom is Stichting Petities, een online petitie gestart voor het afschaffen van de visumplicht voor Surinamers. Ram Rambaratsingh, adviseur Stichting Satya Dharma te Hoogvliet, vindt dat Nederland de visumplicht nooit had moeten invoeren. Suriname heeft een bijzondere band met Nederland namelijk, wij zijn driehonderd jaar rijksgenoten geweest.
Wij hebben familiaire, culturele, economische en historische banden met Nederland. Ramon Ramsodit, voorzitter van Stg. Satya Dharma, hoopt hiermee de Tweede Kamer zover te krijgen dat de visumplicht voor Surinamers wordt afgeschaft. Wij zijn Harry van Bommel, de ambassadeur van stg. Satya Dharma Hoogvliet zeer dankbaar dat hij ons met dit soort projecten helpt.

— Ram Rambaratsingh - Stichting Satya Dharma, 21 mei 2017
Quote einde

Bronnen[bewerken]