Persfotograaf belaagd in Lunteren

Uit Wikinieuws

26 april 2021 

Aan de Krommehoekseweg, een buitenweg in het Gelderse dorp Lunteren, zijn maandagavond 19 april een persfotograaf en zijn vriendin zwaar mishandeld en vermoedelijk ternauwernood aan de dood ontsnapt.

Terwijl de fotograaf bezig was een autobrand aan de overkant van de weg te filmen, werd hij benaderd door enkele woedende omstanders. Ze hadden stokken bij zich en eisten dat hij wegging. Ze zouden hem ook met de dood bedreigd hebben. De fotograaf vluchtte in eerste instantie terug zijn auto in, waarna een van de omstanders met een shovel op hem afkwam en hem en zijn vriendin met auto en al naar de rand van een opgedroogde sloot duwde. Ook werden de ruiten van zijn auto stukgeslagen. Het volgende moment belandde de auto met de beide inzittenden volledig op zijn kop in de sloot, toen de shovel er opnieuw op inreed. Het lukte de fotograaf nog om het alarmnummer te bellen, waarna hij en zijn vriendin even later door de brandweer uit de auto werden bevrijd. De twee zouden alleen lichtgewond zijn geraakt, maar ze verklaarden achteraf doodsangsten te hebben uitgestaan.

De beelden van het gebeurde – dat inmiddels wel het "Shovel-incident" wordt genoemd – zijn met een dashcam live vastgelegd en gaan inmiddels overal rond, daarbij voor veel verontwaardiging zorgend. Gesproken wordt van een nieuw dieptepunt in Nederland wat betreft geweld tegen journalisten. Thomas Bruning, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, stelt: "journalisten worden niet als waarnemer maar als tegenstander, als doelwit gezien".

Bronnen[bewerken]