Peking: meer dan 100 nieuwe COVID-19-besmettingen na uitbraak op Xinfadi-markt

Uit Wikinieuws

16 juni 2020 

In de Chinese hoofdstad Peking is een nieuwe grote SARS-CoV-2-uitbraak gaande. Afgelopen donderdag werd een 52-jarige man als eerste positief getest. Het aantal vastgestelde nieuwe besmettingen was maandag de 100 gepasseerd, meldt de WHO. Dinsdag maakten de Chinese autoriteiten melding van nog eens 27 nieuwe besmettingen. Er is sprake van de snelste stijging in de Chinese hoofdstad van het aantal COVID-19-besmettingen sinds februari. Veel van de besmettingen zijn asymptomatisch. Gevreesd wordt dat het virus zich via de markt ongemerkt snel heeft verspreid, wat een tweede grote COVID-19-golf tot gevolg kan hebben.

De precieze oorzaak van de huidige golf besmettingen wordt nog onderzocht. De haard lijkt deze keer de Xinfadi te zijn. Dit is een zeer grote voedselmarkt (de grootste van heel Azië) voor vlees en groenten in het Fengtai-district in het zuiden van Peking, die het grootste deel van de stad (80%) van voedsel voorziet. Het virus zou daar zijn aangetroffen op een snijplank waar geïmporteerde zalm werd verwerkt. Het is echter nog niet duidelijk of het daadwerkelijk gaat om een nieuwe uitbraak, of dat het toch de oude infectie is die opnieuw opleeft. In het eerste geval lijkt het waarschijnlijk dat het COVID-19-virus, dat naar alle waarschijnlijkheid eind vorig jaar begon op een markt in Wuhan en zich van daaruit eerst door de rest van China en vervolgens over de hele wereld verspreidde, weer opnieuw in China is geïmporteerd. Volgens experts van het Beijing Center for Diseases Prevention and Control wijst de genoomsequentie van het virus erop dat de huidige besmettingsgolf uit Europa komt. De nieuwe besmettingen met het virus zouden ook nog afkomstig kunnen zijn van een andere diersoort dan vleermuizen (waarvan vrijwel vaststaat dat zij COVID-19 als eerste op mensen hebben overgedragen); ook deze mogelijkheid van een "tussenreservoir" wordt onderzocht.

Peking is bijna twee maanden vrij geweest van het virus, in die tijd waren nieuwe besmettingen alleen afkomstig van burgers die terugkeerden uit het buitenland. Het normale leven in de stad was juist weer enigszins hervat. Inmiddels zijn er vanwege de nieuwe uitbraak echter opnieuw verregaande maatregelen genomen. Er is een gedeeltelijke lockdown van kracht geworden, die geldt voor elf woonwijken in de buurt van de Xinfadi. Scholen in de nabijheid zijn opnieuw gesloten of deze blijven langer dicht. Behalve de Xinfadi-markt zijn er nog diverse andere grote voedselmarkten gesloten. Elders in Peking zijn sportevenementen en groepsreizen afgelast. Supermarkten hebben de zalm uit de handel genomen en deze wordt ook niet meer geserveerd door veel restaurants. In Fengtai werd zaterdag de "oorlogs- en crisissituatie" uitgeroepen. Onder meer alle 10.000 medewerkers van de Xinfadi-markt worden op het virus getest, evenals de bezoekers van de markt en omwonenden. Deze maandag waren er in totaal al zo'n 90.000 mensen getest.

Enkele bestuurders van het Fengtai-district zijn inmiddels ontslagen, evenals de directeur van de Xinfadi-markt.

Bronnen[bewerken]